nuffnang ads

Isnin, 10 Oktober 2011

Interview kerja

Interview kerja atau temuduga kerja antara perkara yang mesti dilalui oleh pencari kerja.Sebelum temuduga persiapan rapi perlu di buat contoh butiran resumi,sijil ,soalan dan jawapan mengenai skop kerja dan isu semasa .Masa pergi temuduga pakaian mesti kemas.

Tunjukkan keyakinan diri masa ditemuduga tetapi jangan over acting pula.Semasa pergi temuduga kalau yang pergi temuduga tak ramai peluang kita untuk berjaya adalah cerah.Kalau ada orang dalam lagilah cerah.

Kalau temuduga di jabatan kerajaan bahasa yang digunakan biasanya bahasa malaysia dan di pihak swasta pula kalau jawatan officer di syarikat antarabangsa temuduga dalam bahasa inggeris.Kalau kita tidak fasih menulis,membaca dan bercakap b.inggeris peluang untuk berjaya adalah tipis.

18 ulasan:

  1. Bi skg da mkin penting. Da la diri ni msh tergagap bi. =_=

    BalasPadam
  2. pengalaman dkna interview kerja sekarang kena speaking ...waktu tu terus jer bibir kelu...tak tau nak cakap per2...punyalah gemuruh!

    BalasPadam
  3. sya tak suka di intervew dan juga meng-intervew org....

    jadi panel penemuduga pun berdebar gak tau...huhu

    BalasPadam
  4. siti-BI mmg penting skrg ni.
    dkna:-BI berterabur
    mama:-samalah tk suka di intervew

    BalasPadam
  5. Salam;
    tak di nafikan semua kerja kena temuduga dulu..walaupun kerja kuli...

    BalasPadam
  6. pernah ada interview kt gomen, tp gn BI.. hurmm, bedal je la..

    BalasPadam
  7. Betul. Pengalaman. After hbs exam kt kampus, keje sementara kat syarikat swasta, communication dlm BI coz majoriti kaum Cina.

    Tp bla start keje dgn gomen, dah xpraktik BI, semuanya rasa tunggang langgan skarang. mcm tu gak masa interview, sume dlm BM. Even kita terkeluar BI, ditanya dlm BM gak.

    BalasPadam
  8. bila nk attend interbiu,kompem jantung b'degop kencang..huhu

    BalasPadam
  9. inteview gomen pun guna BI dah sekarang ni...

    BalasPadam
  10. Ada pergi temuduga kerajaan memang susah nak dapat.

    -wina1979-

    BalasPadam
  11. tak ada tips utg g interview...redah jew..janji tak lemah semangat....;d

    BalasPadam
  12. saya sangat lemah bahasa inggeris..macam mana ek??

    BalasPadam
  13. macam mana perasaan waktu di interview? akak tak pernah rasa

    BalasPadam
  14. betul. english is important. dan kena bersedia =)

    BalasPadam
  15. dear all tq fr yr coment.Bi is very important

    BalasPadam

Ulasan dari Blogger terbaik