nuffnang ads

Khamis, 13 Oktober 2011

kerjaya dari sudut lain

Rata rata murid murid kalau di tanya apa cita cita anda.
Jawapannya mahu jadi jurutera,akitek,doktor dan bisnesman.

Kerjaya ini semuanya bergaji besar dan lumayan.Ia..
berbaloi dengan penat lelah masa belajar mencari ilmu.

Kerjaya ini juga membuat dunia ini menjadi maju dan moden hasil
kerja bisnesman merialsasikan idea dari akitek dan jurutera.
Hospital yang moden dan selesa di bina.Para doktor dapat merawat pesakit dengan
selesa.

Dari pandangan sudut nagetif pula semakin banyak hospital di bina dan
semakin banyak jawatan doktor semakin banyak pula pesakit untuk dapatkan
rawatan.
Begitu juga semakin banyak jurutera pembinaan dan akitek semakin banyak pula bangunan
pencakar langit di bina.Maka semakin banyak pula hasil bumi di korek,gunung dan bukit di tarah.Akibatnya bumi semakin sakit dan tidak dirawat dengan sempurna.

Tapi tak ada jurutera,akitek dan doktor pun susah juga.Hakikatnya kerjaya ini lebih banyak kebaikan untuk manusia dari keburukan.
Bersama kita selamatkan planet bumi kita.Tiada planet lain yang lebih sesuai bagi manusia untuk didiami.

12 ulasan:

  1. sy dl klu cekgu tnye je mesti nk jd peguam.. tp xtau pun skop keje peguam mcm mn.. maybe sbb sy suke berdebat n byk ckp..hahaha...

    BalasPadam
  2. salam;
    kemajuan sebenarnya berjalan seiring dengan kemusnahaan disulami dengan pengorbanan..

    BalasPadam
  3. give and take...

    memang ada baik dan buruk...makan maju teknologi makin pupus sumber alam :)

    BalasPadam
  4. salam abghani....bumi ini semakin sakit n musnah akibat pembinaan yg x elok...:)

    BalasPadam
  5. jadi jurutera tak best sangat pun... sekian dari geotechnique engineer...

    BalasPadam
  6. Keperluan ada jurutera dan doktor tu.

    -wina1979-

    BalasPadam
  7. dulu mase kecik2 marina tulih cita2 : akauntan, peguam, guru...sebabnyer profession tu je yg glemer yg penah didengar oleh marina..hehe..skarang satu pon tak tercapai citer2 tu, tiber2 masuk engineering..hihi

    BalasPadam
  8. timer kasih yer kerana beri komen dan info.

    BalasPadam
  9. darjah enam nak jadik professor doctor..
    entah mana dpt idea pun tak ingat.mungkin sebab byk sgt baca buku tebal2 mak bapak punye.

    BalasPadam
  10. kwn sya dulu msa sekolah rendah selamba ckp nak jadi penyanyi bila dah besar, sbb nama penuh dia Khatijah Ibrahim...hehehehe

    BalasPadam

Ulasan dari Blogger terbaik