nuffnang ads

Selasa, 23 Ogos 2011

mak dapat berapa ayah dapat berapa

Ayah adalah ketua keluarga,mencari rezeki untuk seisi keluarga.
emak cuma membantu mana yang kurang,kebanyakan masanya
menguruskan anak anak dari bayi hingga dewasa.

Bila anak telah dewasa,bekerja dan mendapat gaji sudah tentulah
di beri serba sedikit kepada emak dan ayah.Banyak mana pemberian itu
bergantung pada pendapatan masing masing.

Hasil dari kaji selidik aku yang tak rasmi aku dapati anak anak akan beri duit
pada emak mereka.pemberian pada ayah biasanya kurang dari emak.contoh $100 untuk mak dan $50 untuk ayah.Kadang terfikir juga kenapa ada diskriminasi.pada hal
ayah dari dulu mencari rezeki untuk anak anak.

Betul... memang tak salah beri emak lebih dari ayah,mungkin kita rapat dengan emak sejak kecil atau memang tugas emak menguruskan kewangan keluarga.Cuma kalau boleh elakkan diskriminasi.

16 ulasan:

  1. Salam;
    setuju sesangat kata tuab blog ni..akupun rasa pelik tang benda ni.tak ada idea aku nak komen.. susah!!

    BalasPadam
  2. huhu kite bagi same banyak je dua2..ade eh orang bg emak lebih..tp sepatotnye ayah yang lebih sbb ayah ketua keluarga hehe

    BalasPadam
  3. hmm betul-betul..pelik kan..
    kenapa la benda macam ni jadi..
    sangat tak faham..huhuhu

    BalasPadam
  4. sy bagi emak je x bg ayah..psl ayah ada pencen..mak surirumah takda pencen..

    BalasPadam
  5. Sy bg mak pasal bapa dah meninggal.. tapi mak mertua mmg kami bg lebih pada bapa mertua pasal.. pak mertua pegang duit.. mak mertua tak cuma harap bapa n anak2 bg ja...

    BalasPadam
  6. dear all bloger tq fr yr info n coment

    BalasPadam
  7. mak dapat lebeh..sal myk mak yg tak keje kot...suri umah..hikhik....;d/Salam kenal..dan selamat hari raya...;d

    BalasPadam
  8. Bukan diskriminasi tu abghani. Maybe ayah dh tuan, dh pencen, maka mak yg uruskan perbelanjaan rumah, tu yg kasi mak lbh kot. atau pun ayah kerja, dh ada duit sndiri, mak suri rumah je. hehehe

    BalasPadam
  9. Run away n Hana-:pendapat tu betul jugak..kebanyakan anak rapat dgn mak.

    BalasPadam
  10. salam....kenapa ek...mungkin mak buat belanja dapur kot..:)

    BalasPadam
  11. ngeh3....tak kerja lagi tak tahu la..

    tapi kalau dah kerja nak bagi sama rata dekat mama dan abah..ehhe

    BalasPadam
  12. Abah sebab dia boleh cari rezeki lebih. Hehe kalau Wina pula, abah taknak duit gaji Wina. Haha seronok tul hidup. Alhamdulillah.

    -wina1979-

    BalasPadam
  13. kecik hati mak atau ayah macam tu... kena bagi sama rata... tak boleh pilih kasih...

    BalasPadam
  14. hehehe.tak taw kenapa wujud prbedaan sebegini

    BalasPadam
  15. lakukan yg terbaik utk kedua ibubapa kita

    BalasPadam

Ulasan dari Blogger terbaik